Selamlar, oyun içerisindeki verilen reklamların rol ortamı için kısmen yetersiz olduğunu düşünüyorum. Grup ya da tek fakat özellikle tek oynayan oyuncular için mevcut reklam kuralları sunucu ortamındaki rol ortamının zenginleşmesinin önüne geçtiğine inanıyorum.
Sunucuda var olan reklamlar
1- Yalnızca bar/kulüp/kafe açılışlarının saatleri reklam geçiliyor.
2- Tamirhane sahibi olan kişiler tamir işleri hakkında reklam veriliyor.
3- Kumarhane sahipleri ve kurpiyerler tarafından reklam veriliyor.
4- İş yeri sahipleri tarafından sık sık olmamakla birlikte zaman zaman çalışan arama amacıyla reklam veriliyor.
Bu reklamlar yalnızca oyun içerisinde var olan etkinliği bizlere haber veriyor. Rol ortamı yaratmaktan ziyade var olan bir role belli bir zamanda katılım sağlamamıza yardımcı oluyor. Tabiki de bu açılışlar sayesinde birçok kişi giderek rol yapıyor ve yaptığı roller sayesinde karakterini geliştiriyor.
Peki ya iş yeri sahibi olmayan kişiler ya da oyun içerisinde farklı bir rol izlemek isteyen kişiler ne yapacak ve bu sunucuya ne katacak?
Öneriler
1- Öncelikle reklamı herkesin verebilmesi gerekiyor. Yalnızca iş yeri sahiplerinin reklam vermesi sunucuda alışa gelmiş, klişe rollerin dönmesine sebep oluyor. (Sunucuda farklı roller tercih edilip farklı reklam verilebilir bunun farkındayım fakat şu anda var olan şeyler üstünden konuşuyorum.)
2- Evini, arabasını ve teknesini satmak isteyen kişilere reklam izni verilebilir. Forum üzerinde zaten "ilanlar" kısmı var biliyorum fakat oyun içerisinde bunun reklam olarak geçilmesi hem satıcı hem alıcı için daha aktif bir rol ortamı sağlayarak sunucuda farklılık sağlar. Ayrıca ekonomi dengesi için de gayet iyi olacağını düşünüyorum. Kişi 1 günlük ilana para vereceğine aynı şekilde günde 2 tane reklam vererek cebinden daha fazla para eksiltecektir.
3- Tek başına oynayan oyuncuları daha aktif bir role ve istediğini yapma özgürlüğüne kavuşturmak. Bu nasıl olacak derseniz, Kişi kendisi hakkında birtakım özellik yazarak kendisine iş arayabilir, teklifler alabilir. Aynı şekilde bu bahsettiğim şey forum üzerinde mevcut. Fakat 2. maddede de anlattığım gibi forum üzerinden olduğu zaman kişi belki forumdan haberdar değil belki konu açarak herhangi bir işe sahip olacağını düşünmüyor belki de daha önce forum üzerinden konu açmasına rağmen iş bulamadı. Amacımız burada kişinin sıkılmadan kendisine herhangi bir rol bulmaya çalışması.
3-a Kişi kendisine ait bir iş yapmak istiyor. -Aklıma geldiği için- Şehir dışından ya da yurt dışından ürün getirip şehirde satmak istiyor. Bunun için ihtiyacı olan tek şey bir kargo arabası. Bu kişi iş yeri sahibi olmadan reklam veremiyor fakat yapmak istediği rol gereği reklamını da yapması gerek. Forum üzerinden bu şekilde konu açsa sadece yazı yazması yetersiz kalır ve eminim ki tanıdığı kimse yoksa ve yalnızca yazı yazarak kendisine bir rol ortamı oluşturamaz. Fakat bunu oyun içerisinden reklam vererek yapabilse buna da eminim ki kendisine mutlaka bir rol çıkacaktır.
Tüm bunlar birleştiğinde sunucuda farklı bir hareketlilik olacak, farklı bir rol ortamı oluşacak ve var olan klasik düzenden ziyade insanlar farklı şeylere yönelecektir. Aynı zamanda forum üzerinde kalan "İş arıyorum" ve "Çalışan Aranıyor" , "İlanlar" kısmı oyun içerisine entegre olacaktır.
Bahsettiğim şeyler AR-GE konusudur, konu henüz AR-GE bölümünde onaylanmadığı için ve aynı zamanda bu başlık altında da birçok kişiye hitap edildiğini düşündüğüm için buradan da paylaşıyorum.