Türkiye'de Gençlerde Ateizmin/Deizmin Artması

Başlatan karizmatik devrimci, 16.12.2022 20:25

« önceki - sonraki »
Jackie Bucco Lv.47
Cinsiyet Erkek
Son Giriş 09.08.2026 00:08
Birlik CASTUCCI
Köken Italya
Popülerlik 57
Ricky Ciampi Lv.65
Cinsiyet Erkek
Son Giriş 08.08.2026 17:05
Birlik CASTUCCI
Köken Amerika
Popülerlik 43

Cinsiyet Erkek
Son Giriş 03.08.2022 18:58
Birlik Sivil
Köken Ingiltere
Popülerlik 5

Cinsiyet Kadın
Son Giriş 19.09.2026 23:31
Birlik Sivil
Köken Brezilya
Popülerlik 85
Cinsiyet Kadın
Son Giriş 12.08.2026 23:21
Köken Rusya
Popülerlik 5
Aslında İslam'ın bizatihi anlamında bir değişme yok, insanlar değişti. İslam anlayışı da değiştirilmeye çalışılıyor. Din yerinde duruyor da onu kullanmak isteyenler yerinde durmuyor.

Bu konuda da tek fikrim şu. Biz bunlar yüzünden müslüman olmadık demek ne kadar salakça ise biz bunlarla müslüman olduk demek de o kadar salakçadır. Bir insan dini tercihini kendi araştırması ve okumasıyla yapabilmeli. Ben de kendimi müslüman olarak tanımlıyorum fakat dinimi istismar edenlerden öğrenmiyorum. Ya da dine olan bakışım onların tavrından etkilenmiyor. Din bir tercihtir, bu şekilde yaşamak da yaşamamak da öyle. Fakat bu bir bahane yüzünden tercih edilmiyorsa bunun bahanesi siyasal İslamcılar ya da ılımlı İslamcılar yanlış müslümanlar bizi şaşırttı demekse bunu diyen kişinin hiçbir fikrinde sağlam olmadığı fikri ve yaşama biçimlerinin temel dayanaklarının oturmadığı anlamına gelir. Bunu bağnazlıktan ayırmak ve neden müslüman olduğumuzu ya da olmadığımızı düşünmek, karar vermek daha önemli. Birinin güdümüyle de müslüman olunmaz, birinin güdümüyle de müslümanlıktan çıkılmaz. İnsanın Allah'a olan inancını ancak kendi yaşayışı ve tercihleri belirler. Eğer bu dış istismar faktörleri asli etkense o kişinin karakteristik, huy ve fikri anlamda zayıf olmasıyla alakalıdır. İslam'ın ya da inancın kendi kötülüğünden değil. Her dönemde tercihlerimizden vazgeçirmeye çalışanlar olmuştur. Şu anda Türkiye ateist bir topluluğa da Müslüman topluluğa da yaşama imkanı tanıyan bir devlet. Kimse kimseyi kesmiyor. Çok şükür o hale gelmedik daha. O yüzden birileri yüzünden dini inançtan vazgeçmeyin biri dedi diye de o inancı benimsemeyin derim. Ben öyle yapıyorum. Çünkü bu bir imtihan ise bu yaşadıklarımız herkesin imtihanı ayrı. Herkesin sınavı yaşamı ve tercihleri ayrı. Birileri güzel tavsiye yapabilir fakat bu bir iş değil. Bu yaşam biçimini tercih etmekle alakalı.

Çünkü inanç bir süreçtir anlayış, tecrübe ve birikimlerin sonunda edinilen kanaatin en uç noktasıdır. Belli bir süre sonra benimsediğimiz her fikir sağlamlaştığında inanca dönüşür ya da evrilir. Etkisi azaldığında gereksizliğe dönüşür. Bunu belirleyen de biziz, inanan da biziz seçen de biziz. Dışarıdan kimse bundan mesul değil. Onlar sadece tuttuğumuz taşımıza rüzgar vurur etki eder ama taşı oynatan bizleriz. Başka kimse değil.

Cinsiyet Erkek
Son Giriş 16.04.2026 22:09
Birlik Sivil
Köken Amerika
Popülerlik 59
Cinsiyet Erkek
Son Giriş 22.11.2025 13:07
Birlik Sivil
Köken Amerika
Popülerlik 22
Cinsiyet Erkek
Son Giriş —
Birlik Sivil
Köken Amerika
Popülerlik 15
boş ve uzun yazılarınızı okudum. bir tane beni düşündürtecek ya da hak verdiğim bir şey okumadım. hatta yetmeyip, bir tane daha uzun yazı yazmış. önemli olan uzunluğu değil işlevidir demişler. yazı için de geçerli, her şey için geçerli. sadece roosevelt'in uzun yazısı okunmaya değer ve mantıklıydı. manwe'nin paylaştığı ayetler ve ironisi güzeldi.

bunu zamanında rte bile söyledi, bana göre şu ana kadar söylediği doğru söylediği 3-4 cümleden biridir sanırım.

https://www.youtube.com/watch?v=NG9O3dDsxNY

Cinsiyet Erkek
Son Giriş 02.09.2023 11:56
Birlik Sivil
Köken Italya
Popülerlik 20
Cinsiyet Erkek
Son Giriş 05.09.2022 22:32
Birlik Sivil
Köken Meksika
Popülerlik 5
Xuan Thanh Lv.1
Cinsiyet Erkek
Son Giriş 02.09.2022 18:05
Birlik Sivil
Köken Vietnam
Popülerlik 5
@lastgunmobster konunun hassasiyeti adına ve anlamayabilecek kişilerinde olabileceğini düşünerek kısmen uzun ve anlaması basit bir yazı yazmış ellerine sağlık...
4.27 dakikalık bu videoda Rte'nin çağrısı müslüman olan kişilerin Laik devlet düzenine karşı durmaları yönünde, bu videoyu doğru yorumlayamamak sığ bir beyin gerektirir.
Laiklik anlayışı kişiden kişiye göre farklılık gösterebiliyor ama sanırsam bizim referans almamız gereken kişi 1990 yıllarında muhafazakar bir partinin içerisinde bulunan genç ve hırslı bir siyasetçi değil, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk olmalıdır. Mustafa Kemal Atatürk'ün ise bu konuya ilişkin şöyle bir sözleri vardır.
"Laik hükumet kavramından dinsizlik manası çıkarmaya çalışan fesatçılara fırsat vermeyiniz.", "Laiklik asla dinsizlik olmadığı gibi, sahte dindarlık ve büyücülükle mücadele kapısını açtığı için, gerçek dindarlığın gelişmesi imkanını temin etmiştir. Laikliği dinsizlikle karıştırmak isteyenler, İlerleme ve canlılığın düşmanları ile gözlerinden perde kalkmamış doğu kavimlerinin fanatiklerinden başka kimse olamaz. ". Sanırım gerekli mesajı veriyor. Herkese iyi forumlar diliyorum, iyi geceler...

Cinsiyet Erkek
Son Giriş 05.06.2026 16:10
Birlik Sivil
Köken Kazakistan
Popülerlik 45
Cinsiyet Erkek
Son Giriş 16.04.2026 16:34
Birlik Sivil
Köken Italya
Popülerlik 19
Cinsiyet Kadın
Son Giriş 16.04.2026 16:33
Birlik Sivil
Köken Israil
Popülerlik 5
siyasal islam der susarım insanları dinden soğutmaktan başka bir iş değil

Cinsiyet —
Son Giriş —
Birlik Sivil
Köken —
Popülerlik 0
Dünya yıllardır bilim konusundan ilerliyor ve insanlar da irticaya yakınlar dışındakiler gelenekçiliği bırakıp modernleşiyor. Modernleşmek direkt inançsızlık olarak adlandırılamaz. İnsan kendi aklının farkına varıyor ve sorgulamaya başlıyor. Sorgularken de bir cevap bulamayınca ortaya bu çıkıyor. Siyasetten ötürü olduğunu sanmıyorum, öyle olsa Avrupa'nın en nezih ülkeleri ya da diğer batı/Amerika gibi yerlerde de olmazdı.

Luke Walters Lv.71
Cinsiyet Erkek
Son Giriş 04.09.2026 00:33
Birlik Gallo Crew
Köken Amerika
Popülerlik 55
Cinsiyet Erkek
Son Giriş 18.08.2026 00:52
Birlik Sivil
Köken Ermenistan
Popülerlik 5
Cinsiyet Erkek
Son Giriş —
Birlik Sivil
Köken Yok
Popülerlik 0
Konu altında tartışmaya yol açmayacak şekilde fikirlerinizi belirtmeye devam edebilirsiniz. Kimse birbirini kışkırtmadan fikirlerini açıkca belirtebilir, aynı fikir de olmayan da gönderme yapmadan bunu normal bir şekilde yazıyla açıklayarak iletisini gönderebilir.

Cinsiyet —
Son Giriş —
Birlik Sivil
Köken —
Popülerlik 0
Benim gözümde islam, hristiyanlık fark etmez boşluktan ibaret. Din gibi gereksiz şeylere beş dakika bile zaman harcanmamalı. Ya arap uydurması, ya da peri masalı. Ve hem Laik, hem müslüman olunmaz sözüne katılıyorum. Laik doğduk, Laik kalacağız.